Sep 6, 2008

LHC - Acceleratorul de particule de la Geneva

acceleratorul de particuleLarge Hadron Collider (LHC) este cel mai mare accelerator de particule din lume a carui constructie a durat 14 ani si a costat 8 miliarde de dolari, va realiza ciocniri intre protoni, la energii extrem de inalte (7 TeV protons), pentru a recrea conditiile pe care le-a avut universul la o trilionime de secunda dupa explozia initiala, Big Bang. Prima incercare de a pune in miscare fascicolul va fi pe 10 septembrie 2008 si prima coliziune va avea loc pe 21 octombrie 2008.

Acceleratorul de particule are o lungime de 29 de kilometri si se afla la o adancime de 92 de metri. A fost construit langa Geneva si este cel mai puternic aparat creat vreodata pentru a deslusi misterele atomului, a fortelor si particulelor care alcatuiesc universul, in speranta ca mecanismele interioare ale materiei si energiei vor fi revelate.

big bang LHC

Tot mai multe voci sustin ca exista sanse ca aparatul sa nu functioneze conform parametrilor impusi si s-ar putea produce catastrofe... Exista doua posibilitati de scenarii negre. Primul ar fi crearea unei mini gauri negre, care daca se va autosustine, va inghiti pamantul din interior, iar cel de-al doilea este o catastrofica reactie in lant, care va distruge Universul. Din 1994, de cand a inceput constructia aparatului, au existat protestatari care au sustinut ca reconstructia Big Bang-ului, care a avut loc cu 13 700 milioane de ani in urma, prezinta riscul ca un cataclism de proportii cosmice sa se produca. Specialistii de la CERN resping aceste scenarii negre, sustinand ca proiectul a fost elaborat nu pentru a distruge universul, ci pentru a-i afla cele mai ascunse secrete.

Se crede ca Large Hadron Collider ar putea produce gauri negre. Cu toate ca modelul standard al fizicii particulelor prezice ca energiile folosite de LHC sunt mult prea mici pentru a crea gaurile negre, niste extensii al modelului standard presupne existenta unei dimensiuni extra spatiale, in care este posibil sa se creeze aceste micro black holes. Conform calculelor standard acestea nu se vor putea sustine singure si vor disparea din cauza radiatiei Hawking care spune ca:

Because Hawking radiation allows black holes to lose mass, black holes that lose more matter than they gain through other means are expected to dissipate, shrink, and ultimately vanish. Smaller micro black holes are currently predicted by theory to be larger net emitters of radiation than larger black holes, and to shrink and dissipate faster. (conform Wikipedia).

Dar unii oameni de stiinta spun ca radiatia Hawking nu exista decat in teorie. Daca aceasta radiatie nu exista, inseamna ca gaurile negre produse nu vor mai disparea si vor inghite materie la nesfarsit. Iar pe Terra exista materie din plin.

Exista pareri pro si contra, dar pana la urma nimeni nu stie mare lucru despre gaurile negre, ele au fost studiate doar din pozele facute cu hubble, sau din calculele teoretice.




Articole similare:



No comments: